SAFFRANSDEG:
- 50 g jäst
- 150 g smör (INTE margarin)
- 5 dl mjölk
- 1 burk à 250 g kesella 10%
- 1 st ägg
- 1,5 gr saffran, mer om du vill
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
PENSLING:
- 1 st ägg
GARNERING:
- ca 1 dl russin
GÖR SÅ HÄR:
- Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt sockret så jästen smälter.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran som du mortlat med litet socker i fettet. Häll i mjölken, rör om.
- Häll degspadet över jästen.
- Tillsätt kesella och salt. Arbeta därefter med maskin in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Plasta bunken och låt jäsa ca 30 min (dubbel storlek).
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Baka ut lussekatter på ca: 70 gr. Tryck i russin om du vill. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek 30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
Tid: 2 timmar