Eldfängd glögg

Jens glögg som bits…

Nödvändiga tillbehör

75 cl Renat
ca 2 dl konjak (billig är bra)
1 flaska öl
2 Torkade fikon
3 Katrinplommon
1 1/2 dl Russin
1-1 1/2 dl sötmandel (altså INTE bittermandel)
1 Pomeransskal
1 Kanelstång, ca 8 cm
4 Kardemummor med skal
1-2 Nejlikor (kryddan inte blomman)
1-1 1/2 dl Strösocker för sötning efter smak

Hur man gör:

Lägg i kryddorna (ej sockret) i en ganska vid kastrull. Häll över ölen, så att den lagom täcker kryddorna, och låt koka tills ölen nästan kokat in helt. Öppna flaskan med brännvin och häll i allt och tillsätt strösockret.

Låt glöggen bli varm. INTE KOKA!!!! Under tiden värmer man en stekpanna och häller i ett par matskedar strösocker i den samma. Bryn sockret tills det smält ock antagit en vacker färg. Häll i det brynta sockret och konjaken i kastrullen med den varma glöggen.

Tänd en tändsticka över kastrullen och bränn av glöggen några sekunder. Försiktighet anmodas samt ett tättslutande lock i närheten. Låt sedan stå över natten.

Nästa dag silas kryddorna bort från glöggen. Mandeln och russinen sparas och användes som tilltugg eller i glöggen. Avnjut glöggen hellst i ensamhet, bakom granen, annars är risken stor att ni blir utan.

Glöggen är dessutom ypperlig som julsnaps, givetvis kyld. OBSERVERA inget ansvar tas för ert beteende eller konsekvenser av ett alltför stort intag av Jens glögg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *